Саудівська Аравія рекордно підвищила видобуток нафти

За словами міністра Алі аль-Наїмі, в березні королівство добувало в середньому 10,3 мільйона барелів на добу, що перевищує попередній рекордний показник 10,2 мільйона, зазначений у серпні 2013 року. Найближчим часом середньодобовий видобуток залишиться близькою до 10 мільйонів барелів, сказав аль-Наїмі. На Саудівську Аравію, найбільшого в світі експортера нафти, припадає понад 10 відсотків світового видобутку.

Ціни на нафту в середу знизилися більш ніж на 1 відсоток у зв'язку з цією новиною, а також різким підвищенням запасів нафти в США.

"Хоча видобуток може трохи скоротитися в квітні і травні, ясно, що Саудівська Аравія реагує на підвищений попит на її нафту, незважаючи на надлишок нафти на ринку", - написала у звіті аналітик Energy Aspects Амріта Сен.

Країна в березні збільшила відвантаження свого основного сорту Arab Light за рахунок максимальних як мінімум за 12 років знижок азіатським клієнтам. Згодом державна компанія Saudi Aramco підвищила ціни на квітневі й травневі партії. США збільшили імпорт саудівської нафти до більш ніж 950.000 барелів на добу за чотири тижні по 27 березня.

Зростання видобутку також міг бути пов'язаний з підвищенням внутрішнього споживання: країні потрібно більше палива з наближенням літа.

Алі аль-Наїмі знову повідомив, що Саудівська Аравія готова "поліпшити" ціни, але тільки за участю країн, що не входять в ОПЕК.

"Королівство як і раніше готове сприяти поверненню стабільності на ринок і поліпшенню цін розумними і прийнятними способами, але за участю найбільших країн-виробників і експортерів і на основі чітких принципів і високої відкритості, щоб королівство або країни Перської затоки або країни ОПЕК не займалися цим поодинці", - сказав він під час економічної конференції.

Міністр підкреслив, що його країна не конкурує з американськими виробниками сланцевої нафти, і поділився планами Саудівської Аравії з видобутку сланцевого газу.

За його словами, в майбутньому році країна планує видобувати 20-50 мільйонів кубічних футів на добу і збільшити виробництво до 500 мільйонів до 2018 року. Він оцінив запаси газу в 300 трильйонів кубічних футів.

За матеріалами Reuters

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь